شش ماه و هشت روز قبل از وفات مرحوم روح الله حسینیان مقاله ای با قلم وی و با عنوان “پارلمان تاییدگر” منتشر می شود. وی در این مقاله وضعیت مجلس در دوران سلطنت پهلوی دوم را با ذکر منابع موثق روایت می کند.
حسینیان در لید مقاله خود اینگونه می نویسد:”مجلس شورای ملی که از زمان تثبیت قدرت رضاشاه به یک مجلس فرمایشی تبدیل شده بود، در دوران سلطنت محمدرضاشاه به یک مجلس فرمایشی مبتذل مبدل گردید. به گزارش فردوست در این دورهها «نمایندگان مجلس با نظر شاه تعیین میشدند.» انتخابات مجلس چنان فرمایشی شده بود که به وکلا «وکیل صندوقی» لقب میدادند. حتی گاه ملاک راه یافتن افراد به مجلس، مسائل جنسی بود. سازمان سیا در گزارشی تحقیقاتی که در مورد ایران تهیه کرده بود در وصف مجلس شورای ملی نوشت: «از زمانی که شاه به قدرت مطلقهی خود دست یافت مجلس حکم مهر پلاستیکی سلطان را پیدا کرد.» منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی – کدخبر:۵۶۱۶
در تایید مقاله مرحوم حسینیان نیز گنابادی های قدیم روایت می کنند که نماینده مجلس ملی در حوزه گناباد پیش از برگزاری انتخابات و در دربار شاهنشاهی تعیین می شد!
اکنون خوشبختانه به برکت انقلاب اسلامی بساط این گونه انتخابات های فرمایشی برچیده شده است و مردم آگاهانه و با تحقیق نسبت به سرنوشت خود تصمیم گیری می نمایند و انصافا شورای نگهبان و وزارت کشور نیز از آرای مردم صیانت کرده است. یکی از شواهد این ادعا نیز نتایج انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ است که برخلاف آنچه برخی جریان های سیاسی دارای قدرت و ثروت پیش بینی می کردند نتیجه چیز دیگری شد!
با بررسی یازده دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه گناباد و بجستان نیز به این نتیجه می رسیم که وجود ۷ نماینده در طول ۱۱ دوره نشان می دهد که اصل چرخش نخبگان سیاسی در انتخابات به خوبی رعایت شده به گونه ای که در شش دوره ی اخیر مجلس شورای اسلامی، شش نماینده متفاوت را تجربه کرده ایم.
البته ناگفته نماند که برخی جریان های سنتی با اتکا به ثروت و قدرت همیشه در نقش پدرخوانده ظاهر شده و تلاش کرده اند که نتیجه را آنگونه که می خواهند رقم بزنند، هر چند که در برخی از دوره های انتخابات به دلایل مشارکت بالای مردم این سناریو شکست خورده و پدرخوانده ها ناموفق بوده اند!
پدرخوانده ها دوست دارند کاندیداها با اجازه آنها به میدان بیایند و با دستور آنها به نفع کاندیدای مطلوبشان کنار بروند! پدرخوانده ها دوست دارند آن کسی که منافعشان را تامین می کند، برنده انتخابات شود! پدرخوانده ها با کاندیداهای مستقل رابطه خوبی ندارند و از قدرت و ثروت خود در جهت تخریبشان استفاده می کنند!
داستان پدرخواننده های سیاسی در گناباد یک داستان قدیمی و پرغصه است!
هر چند در این مجال فرصت باز کردن لایه های تصمیم سازی و تصمیم گیری جریان پدرخواندگی میسر نیست اما به یقین می توان گفت مشارکت حداکثری مردم در پای صندوق های رای و به خصوص حضور پرشور نسل های جوان در عرصه انتخابات، باطل السحر نقشه های پدرخوانده ها است!