کمیته امداد امام خمینی(ره) گناباد، با جذب بیش از ۱۰۰ درصد اعتبارات تخصیص یافته سال جاری در حوزه اشتغالزایی، سال موفقی را سپری کرده است؛ اما موضوعات مطرح شده توسط افراد مختلف در این حوزه، با ابهامات بسیاری همراه است ...
گناباد آنلاین گزارش میدهد؛ یکی از اساسیترین نیازهای زندگی، اشتغال است. در سالهای مختلف، بسیاری از نهادهای دولتی و حاکمیتی، با اجرای طرحهایی تلاش کردهاند تا در مسیر رفع این نیاز گام بردارند، که البته میزان موفقیت یا عدم موفقیت آنها برای هر فردی در جامعه قابل لمس است و توضیح بیشتر در خصوص آن ضرورت ندارد؛ با این وجود، یکی از نهادهای فعال در این حوزه، کمیته امداد امام خمینی(ره) است که با اجرای طرح اشتغالزایی و اعطای تسهیلات به مددجویان تحت پوشش خود، در مسیر خودکفایی آنها گام برداشته است.
افراد مختلف، آمارهای مختلفی در خصوص این موضوع، تعداد اشتغالزایی، اعتبار جذب شده برای آن و … ارائه دادهاند، که ابهامات بسیاری را به همراه دارد؛ به همین دلیل در ادامه به طرح و بررسی آنها پرداختهایم.
هادی آریاننژاد، رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) گناباد، چندی پیش در گفتگویی اختصاصی با ما، در خصوص اعتبارات جذب شده در حوزه اشتغالزایی طی سال جاری، گفت: از ابتدای سال جاری تا کنون (تا پایان دی ماه)، یازده میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان اعتبار در حوزه اشتغالزایی جذب و به صورت تسهیلات به مددجویان تحت پوشش، پرداخت شده است.
وی در خصوص تعداد وامهای اعطا شده به مددجویان نیز تصریح کرد: تا کنون ۲۳۸ فقره تسهیلات پرداخت شده و با استفاده از آن، با طرحهای اجرا شده توسط مددجویان در حوزههای مختلف دام سبک، اصلاح نژاد، دام سنگین، مشاغل صنفی و صنعتی، کشاورزی و …، ۳۲۰ شغل ایجاد شده است.
آریاننژاد با اشاره به اینکه تسهیلات پرداخت شده به مددجویان در این حوزه، قرضالحسنه هستند، افزود: سقف وام پرداخت شده به مددجویان پنجاه میلیون تومان بوده و مدت زمان بازپرداخت آن بین ۵ تا ۷ سال است.
رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) گناباد، در خصوص ملاک ثبت شغل در این نهاد توضیح داد: تلاش ما در این حوزه، ایجاد شغل واقعی است و در همین راستا نظارت کامل را داریم تا از اجرای طرحهای صوری جلوگیری کنیم و اطمینان داشته باشیم که شغلها واقعی هستند؛ اما ملاک برای ما، در اعطای تسهیلات اشتغالزایی، ثبت مشخصات افراد در بیمه تأمین اجتماعی و بیمهپردازی توسط آنها نیست.
وی در خصوص میزان اعتبار جذب شده گفت: ما تا کنون با جذب ۱۰۰ درصد اعتبار تخصیص داده شده، رتبه اول استان را از این حیث دارا هستیم؛ کل سهمیه ما، از ابتدای سال جاری، یازده میلیارد تومان بوده که ما موفق شدهایم تاکنون ۹۰۰ میلیون تومان نیز بیشتر از آن جذب کنیم.
آریاننژاد در اینباره تصریح کرد: هم به این دلیل که گناباد، معین اقتصادی استان است و هم به دلیل رایزنیهای صورت گرفته توسط فرمانداری و نماینده محترم مجلس، سهمیه اعتبار تخصیص داده شده به ما در استان، به میزان شهرستانهای بزرگ بوده است.
وی خاطر نشان کرد: پیشبینی میکنیم که تا پایان سال جاری، اعتبار جذب شده ما در این حوزه، به ۱۴ میلیارد تومان نیز برسد، آن هم به این دلیل که در استان مساعدت شده تا اعتبارات مربوط به شهرستانهایی که در سطح استان توانایی جذب سهیمه خودشان را نداشته باشند، به گناباد اختصاص داده شود.
گفتنی است، در خصوص میزان جذب تسهیلات قرضالحسنه حوزه اشتغالزایی در کمیته امداد امام خمینی(ره)، طبق آمار ارائه شده توسط مرکز استان خراسان رضوی، گناباد با جذب ۱۰۱ درصد از سهمیه مصوب، رتبه دوم استان را به خود اختصاص داده است و رتبه نخست در اختیار شهرستان صالح آباد با جذب ۱۰۲ درصد است.
در همین رابطه، گفتنی است که چندی پیش، محمد صفایی، نماینده مجلس شورای اسلامی، در گفتگوی زنده تلفنی با اخبار شبانگاهی گناباد و بجستان که کانال رسمی وی نیز آن را منتشر کرده است، با پرداختن به جزئیات جذب بودجه اشتغالزایی کمیته امداد در این دو شهرستان، تأکید کرده بود که این نهاد در گناباد، از ابتدای سال جاری تا پایان آذر ماه موفق به جذب ۱۵ میلیارد تومان اعتبار بوده است که با دستورات گرفته شده از کمیته امداد کشور و مدیرکل کمیته امداد استان، میزان آن تا پایان سال افزایش مییابد.
وی همچنین هفدهم بهمنماه، در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه گناباد اعلام کرد که تاکنون ۳۵ میلیارد تومان برای ادارات کمیته امداد گناباد و بجستان اخذ شده که تاکنون موجب اشتغال ۵۰۰ نفر شده است.
از سویی دیگر، محمد شریفی، رئیس تأمین اجتماعی شعبه گناباد، اخیرا در اطلاعیهای رسمی، تعداد کل بیمهشدگان جدید از ابتدای سال جاری تا پایان آذر ماه را برای دو شهرستان گناباد و بجستان، در مجموع ۳۶۹ نفر اعلام کرده است که از این تعداد، حدود ۱۳ درصد آن به شهرستان بجستان تعلق دارد.
توجه به این نکته نیز قابل اهمیت است که بر اساس آمارهای منتشر شده، تعداد بیمهشدگان جدید در بازه زمانی مشابه مربوط به سال گذشته، در دو شهرستان گناباد و بجستان، ۷۸۸ نفر بوده که در سال جاری به ۳۶۹ رسیده و این سیری نزولی و روندی کاهشی را نشان میدهد.
علاوه بر این، بررسی آمارهای مطرح شده کاملا گویای وجود تناقض در این ماجراست؛ اولین ابهام در آمار اشتغالزایی و کیفیت این موضوع است؛ در صورتی محمد صفایی، نماینده مجلس شورای اسلامی تعداد اشتغالزایی در دو شهرستان گناباد و بجستان را در بازه زمانی مشخص، ۵۰۰ نفر اعلام میکند که طبق اعلام رسمی تأمین اجتماعی، تعداد کل بیمهشدگان جدید در این بازه، ۳۶۹ نفر بوده که این میزان نیز فقط مربوط به مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) نیست و تمامی حوزهها و انواع بیمهگری و بیمهپردازی را شامل میشود و این اختلاف در آمار نشان میدهد که ایجاد اشتغال پایدار چندان نقشی در این ماجرا ندارد و تنها پرداخت تسهیلاتی که شاید هزینه خرید چند دام یا اجاره یک مغازه را هم به زحمت تأمین میکند، به عنوان اشتغالزایی مطرح میشود!
حتی اگر فردی با دریافت این تسهیلات بخشی از هزینههای ایجاد اشتغال پایدار خود را پرداخت کند، نسبت نقش این میزان در تأمین اعتبار ایجاد یک شغل پایدار چیست؟! آیا میتوان آن را به عنوان یک اشتغالزایی پذیرفت؟!
تناقض و ابهام بعدی در ارقام بودجه جذب شده برای حوزه اشتغالزایی کمیته امداد امام خمینی(ره) در شهرستان و نحوه تخصیص آن است؛ از طرفی صفایی، نماینده مردم گناباد و بجستان در شورای اسلامی، میزان اعتبار جذب شده برای این بخش در شهرستان گناباد را تا پایان آذر ماه، ۱۵ میلیارد تومان اعلام کرده که بنا به گفته رئیس این نهاد در شهرستان، این اعتبار جذب شده، تا پایان دی ماه، یازده میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان بوده است.
از طرفی، محمد صفایی در صورتی در سخنرانیها، گفتگوهای خبری و … با تأکید بر اقدامات صورت گرفته در این حوزه تلاش میکند تا در فضایی تبلیغاتی، آنها را جزو گزارش فعالیت نمایندگی خود به ثبت برساند که در گفتگو با رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) شهرستان گناباد به وضوح مطرح شد، اعتبار مازاد تخصیص داده شده برای این حوزه، از محل اعتبارات سایر شهرستانهای استان که توانایی جذب آن را نداشتهاند، تأمین میشود؛ به همین دلیل نقش رایزنی نماینده مجلس شورای اسلامی در افزایش اعتبار تخصیص داده شده نیز نیاز به شفافسازی بیشتری دارد تا بتوان آن را از سایر عوامل اثرگذار مانند فعالیت موفق خود این نهاد در جذب اعتبار و تلاشهای مسئولین کمیته امداد امام خمینی(ره) گناباد، رایزنیهای صورت گرفته توسط فرمانداری، موضوع معین اقتصادی بودن شهرستان گناباد و …تفکیک کرد.
آنچه مشخص است، وضعیت اشتغالزایی در منطقه، فراتر از آمار و ارقام، نیاز به برنامهریزی و اقدامی ویژه دارد؛ اقدامی که نتیجه آن، ایجاد شغل پایدار، نزولی شدن میزانِ مهاجرت از روستا به شهر و از شهر به کلانشهرها، بهبود کیفیت زندگی مردم، ارتقاء سطح اقتصادی منطقه و … باشد.
- نویسنده : مصطفی قویدل